Je Drie Batterijen en de weg naar een marathon #123

Door Wendy, geplaatst op 05-03-2024
Je Drie Batterijen en de weg naar een marathon #123

Het voorjaar staat weer voor de deur en voor hardlopend Nederland betekent dit ook weer het intensiever trainen voor de marathons. In Nederland is Rotterdam de grootste, maar je kunt ook deelnemen in onder andere Leiden, Amsterdam, Utrecht of Eindhoven. Ik, NL sportpsycholoog Wendy, train dit jaar voor de marathon van Rotterdam. Naast dat dit een fysieke uitdaging is, merk ik dat het mentaal veel vraagt en dat ik dus vaak de Drie Batterijen® methode kan toepassen. En nog fijner, ik merk dat dit mij ook heel erg helpt! In deze blog geef ik jullie graag een kijkje in mijn hoofd als sportpsycholoog én als hardloper trainend richting een marathon!

Door: NL sportpsycholoog Wendy Post

Denkkracht en marathon

Tijdens het lopen zelf probeer ik bewust mijn aandacht in het hier-en-nu te houden. Ik loop inmiddels regelmatig langere afstanden, heb het soms tijdens het lopen zwaar, maar mijzelf daar mee bezighouden helpt mij op dat moment in ieder geval niet. Ik probeer om mij heen te kijken, en bewust mijn aandacht te richten op; wat zie, hoor of ruik ik nu?

Gevoelskracht en marathon

Aan dit gehele proces wil ik vooral veel plezier beleven en daar ook zeker positief op terugkijken. Continue hetzelfde rondje rennen, met een beetje pech door de regen, geeft veel minder plezier en daarom doe ik dat dus ook zo min mogelijk. Wat ik wel doe is het inplannen van leuke wedstrijdloopjes, mijn auto- of fietsrit naar een andere afspraak vervangen door een run of ik zorg dat er een fijn iemand met mij meefietst!


***  Start driedaagse opleiding 18 mei 2024 ***

  Complete toolbox MENTALE BAARDIGHEDEN volgens Drie Batterijen® methode

Driedaagse opleiding: za 18 mei, 25 mei en 8 juni 2024 – DOORN

BEKIJK VIDEO [HIER] VAN OUD-DEELNEMERS

Opleiding mental trainer coach Mindboxing door sportpsycholoog Jan Sleijfer

Klik HIER voor meer info over de opleiding & licentie!


Lichaamskracht en marathon

Om mijzelf fysiek optimaal voor te bereiden probeer ik goed naar mijn lichaam te luisteren. Ik probeer signalen te herkennen, serieus te nemen. Daarnaast heb ik voldoende en slaap van goede kwaliteit hoger op mijn prioriteitenlijst gezet. Dit houdt in dat ik er meer aandacht aan geef om op een bepaalde tijd in bed te liggen. En ik merk dat dit mij op meerdere vlakken erg goed doet. Ik herstel boven verwachting snel en word ondanks mijn toegenomen fysieke inspanning meer uitgerust wakker.

Combinatie van de Drie Batterijen

Als voorbereiding op mijn marathon heb ik een schema opgesteld waarin ik rekening houd met mijn persoonlijke planning. Hierdoor loop ik er weinig tegenaan dat ik geen zin heb of dat het lopen niet uitkomt. Kortere intervaltrainingen doe ik 1x per week samen met een groep. Langere trainingen vinden plaats op dagen dat ik (minder) werk heb en de indeling van deze trainingen kan erg verschillen. De trainingen die ik doe zijn puur gericht op het proces waarmee ik uiteindelijk stabiel sneller hoop te worden. Door deze manier van trainen ben ik totaal nog niet bezig met het uiteindelijke resultaat van mijn marathon, maar wel elke dag iets doen wat mij een betere hardloper maakt.

Gedurende de weken probeer ik mijn kilometers steeds meer op te bouwen. Maar ik merk dat het pakken van rust net zo belangrijk is als de trainingen. Rustdagen zorgen ervoor dat ik zowel fysiek als mentaal herstel. Na een zware training heb ik de dag erna soms minder zin om te trainen, maar de dag daarna doe ik dat weer graag. Ik merk dat ik dan dus zowel fysiek al mentaal ben opgeladen!

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Om mij heen zie ik dat veel hardlopers het trainen naar en het uiteindelijk lopen van een marathon vooral als een fysieke uitdaging zien, en zich dus vooral focussen op de lichaamskracht. Ik zou graag als oplaadtip willen meegeven: besteed voldoende aandacht aan je gevoels- en denkkrachtbatterij. De focus op juist alledrie de batterijen zorgt ervoor dat jij optimaal aan de start van een marathon kunt verschijnen!

Al met al kan ik in ieder geval wel zeggen dat de opladers uit de Drie Batterijen mij op een positieve manier helpen door dit proces! Heb je nog andere opladers voor mij of vind je het leuk om over jouw weg naar de marathon te sparren? Laat het gerust weten via ons contactformulier voor een sportpsycholoog bij jou in de buurt . Boost your batteries!

Twee andere aanraders voor zelfstudie:

  1. BOEK: Bestel het boek Mindboxing – Het gevecht tussen je oren, geschreven door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer. En ga zelfstandig aan de slag met de Drie Batterijen® methode.
  2. PODCAST: Beluister de inspirerende podcasts van NLsportpsycholoog. Ook te beluisteren via de reguliere platforms als Spotify en Apple Podcast.

eBook boek Mindboxing Het gevecht tussen je oren

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.