DJ zijn is topsport: Ferreck Dawn aan het woord #68

Door Manuel, geplaatst op 30-11-2021
DJ zijn is topsport: Ferreck Dawn aan het woord #68

In high performance beroepen zien we veel raakvlakken met de wereld van de topsport. Het gaat om details die het verschil maken tussen succes of falen. Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben. En waar veel op het spel staat is er druk om goed te presteren. DJ Ferreck Dawn heeft inmiddels al 20 jaar ervaring met deze druk. Tekenen bij het grootste house label ter wereld. Optreden op Tomorrowland. Touren door Australië en Amerika. Ferreck Dawn staat momenteel met het nummer ‘Back Tomorrow’ in de Beatport House Chart op nr. 1. In gesprek met NL sportpsycholoog vertelt hij over de rol van ‘mentaal’ in zijn vakgebied.

Door: NL sportpsycholoog Manuel van de Wal

Hoe DJ’s presteren onder druk

“Voor DJ’s is de rol van mentaal echt mega groot. Ga d’r maar staan als er 5000 man naar je staan te kijken. Je voelt je enorm bekeken. Kijk, als je een teamsport doet ben je nog met z’n 11’en bijvoorbeeld. Maar als je daar op dat podium staat, sta je in je eentje. En als jij een fout maakt kijkt iedereen naar jou. Die beoordeling van anderen, daar ben ik zelf ook wel gevoelig voor.

Presteren begint ten eerste voor mij met een goede voorbereiding. Ik heb een plan van wat ik ga doen. Ik doe veel spontaan, maar ik wil wel weten met welke platen ik ga beginnen. Ten tweede weet ik met 20 jaar ervaring als DJ inmiddels wel wat ik kan. Daar ben ik me bewust van. Ik maak me geen zorgen meer over mixfouten of zo. Ten derde geef ik 5 minuten van tevoren ook altijd een kleine peptalk aan mezelf. Even mezelf boosten. Met die drie dingen moet het optreden dan helemaal goed gaan komen.

Verder is mentale gezondheid belangrijk. Ma heeft het altijd over de drie R’en: rust, reinheid en regelmaat. Als je veel moet reizen en constant vliegtuig in en uit gaat dan moet je wel voor jezelf zorgen. Carl Cox heeft ooit tegen me gezegd dat DJ’en net als topsport is. Want ga maar eens met een gebrek aan slaap, verschil in tijdzones, alcohol, etc. proberen te presteren. Dat hou je niet vol. Je moet goed voor je lijf zorgen. Fit zijn, goed eten, sporten en slapen. Dan kun je op constant niveau optreden en presteren. Iets wat voor mij ook heel goed werkt is mediteren. Qua mindset moet je echt zorgen dat je het allemaal op een rijtje houdt. Kijk maar naar Avicii.”

Iedereen wil DJ worden

“Om te slagen als DJ moet je wel volhouden. Je wordt namelijk continu afgewezen. Van alle kanten. Iedereen wil muziek maken tegenwoordig. Iedereen wil DJ worden. Dus die labels krijgen zó veel muziek toegestuurd. Dan heb je iets gemaakt waarvan je denkt “dit is echt top”. Dan stuur je het, maar wordt je afgewezen. Of krijg je nog niet eens een reactie. Ik heb daar jarenlang mee geworsteld. Heel veel mensen gooien de handdoek in de ring. Maar je moet wel een lange adem hebben. Sommige jongens als Martin Garrix zijn er heel jong doorheen gekomen. Dan heb je geluk gehad of misschien ben je wel heel talentvol. Maar 9 van de 10 gaan heel langzaam, stapje voor stapje, de ladder op. Dat is moeilijk om mee om te gaan. Zeker als je jong bent. Aan de andere kant wordt zo wel het kaf van het koren gescheiden.”


*** NU IN DE WINKEL… het boek van NL sportpsycholoog Jan Sleijfer ! ***

Mindboxing boek Jan Sleijfer

76 oplaadtips en ondersteunende filmpjes… een kado voor jezelf of een ander.


Eenzaamheid in het DJ-vak

“Het mentale gedeelte van het DJ-vak is iets waar mensen vaak totaal geen idee van hebben. Die denken dat je daar gewoon komt, paar blikken bier drinkt, 20 nummers opzet en je gaat weer. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Wat ik denk dat mensen onderschatten is dat, wanneer je veel internationaal draait, je veel alleen bent. Het grote probleem van dit werk is eenzaamheid. Daar denken mensen niet bij na. Zij zien foto’s en filmpjes van mij op Instagram. Dat is dolle boel, reizen, feesten. Maar wat mensen niet zien is dat ik al de hele dag alleen op een vliegveld heb gezeten. Vliegtuig, bus, trein, hotelkamer, wachten tot ik mag draaien. En daarna terug en weer precies hetzelfde. Tijdens de Amerika-tour had ik boekingen in de weekenden, maar daartussen zaten 4-5 dagen doordeweeks. Het is wel leuk om in zo’n stad te zijn, maar na een dag of 2 in je eentje heb je het wel een beetje gezien.

DJ’s die in de hoogste klasse zitten en miljonair zijn nemen een tourmanager mee. Dat is niet omdat die zelf hun zaken niet kunnen regelen. Die willen gewoon iemand hebben om tegenaan te ouwehoeren. Samen een biertje drinken in de bar of door de stad banjeren. Iedereen kan die weekendtripjes wel aan Die zijn niet erg. Maar die langere periodes on tour zijn wel lastiger. Ik ben nu ouder en heb twee kids. Je moet heel veel opofferen. Mijn werk is m’n passie, maar ik ben heel vaak niet bij verjaardagen of familiedingen. Thuis ben ik wel opgevoed van ‘werk is werk’ en het hoort erbij. Maar voor mijn vriendin is dit soms wel lastig om mee om te gaan.

Ik denk dat het supergoed is als je in een high performance beroep gewoon af en toe met iemand gaat praten. Mentale begeleiding voor hoe het met je gaat, het reilen en zeilen van je werk. Je kan ook met je vriendin praten hierover, maar het is ook goed als iemand kennis van zaken heeft. Die weet welke handvatten die aan kan reiken.”

Oplaadtip NL sportpsycholoog

“Wat ik jonge, ambitieuze DJ’s mee zou geven is dat je zo veel mogelijk draaiuren moet maken. Oefen thuis en voor publiek. Daar leer je veel van. En eigen muziek maken. Iedereen kan wel een plaatje opzetten, maar als je je wil onderscheiden moet je echt je eigen muziek gaan maken. Wat dan nog rest is grit. Als je genoeg passie, discipline en veerkracht hebt, dan kun je het redden. Maar de passie moet toch verrekte diep van binnen zitten wil je het vol kunnen houden.”

Meer weten over passie en presteren onder druk? Neem contact op met een NL sportpsycholoog bij jou in de buurt. Zet het boek MINDBOXING® voor de kerst op het verlanglijstje van jezelf of geef het kado aan een ander. Geen lezer? Download gratis de testversie Drie Batterijen® App.

 

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.