Corona goed voor topsporters? #26

Door Jan, geplaatst op 14-03-2020
Corona goed voor topsporters? #26

Je bent gewend om 20-30 uur per week te trainen. Je weet niet beter. Maar dan breekt het Corona virus uit. Wedstrijden en toernooien gaan niet door. Het NOC NSF adviseert alle sportverenigingen om de deuren te sluiten. Opeens heb je als topsporter dagelijks tijd óver. Corona is daarmee goed voor topsporters.

Door NL sportpsycholoog Jan Sleijfer

Corona en mentale training

Een topsporter die niet kan trainen kan zijn energie niet kwijt. Ook raakt hij of zij vaak verward. Bijvoorbeeld twijfels over de gevolgen van het niet kunnen naleven van trainingsschema´s. Niet trainen is taboe. Trainingsachterstand levert slechte prestaties op. Echter, niets is minder waar.

Bij trainen wordt hierboven alleen gedacht aan fysieke training. Dus kracht, lenigheid, snelheid, uithoudingsvermogen en coördinatie. Men vergeet de mentale kant. Corona is een mentale zege voor talenten en topsporters.

Drie Batterijen® methode als medicijn

In heel Nederland werkt NLsportpsycholoog wekelijks met honderden toppers. Met de Drie Batterijen® methode leggen we uit hoe je optimaal presteert. In dit geval biedt Corona kansen, met de batterijen Lichaamskracht, Gevoelskracht en Denkkracht als medicijn.

1. Batterij Lichaamskracht

Veel sporters en coaches raken in paniek door afgelaste trainingen. Hoe moet dat nou goedkomen over een paar maanden op het NK of zelfs de Olympische Spelen? Turners zoeken alternatieven door krachttraining op te pakken, in een sportschool die wel open is. Het lichaam moet toch worden belast?

Nee. Gebruik de Corona periode om het lichaam eens volledig herstel te gunnen. Al jarenlang pleeg je roofbouw. Nu is je kans om al die terugkerende pijntjes hier en daar kwijt te raken. Uiteraard niet met stilzitten, maar ga dagelijks wandelen in de gezonde buitenlucht. Of, visualiseer je bewegingen in gedachten om in shape te blijven. Geef je lijf de welverdiende rust, zodat je straks weer kunt knallen.

2. Batterij Gevoelskracht

Corona is de boosdoener. Eindelijk hoef je jezelf als sporter eens niet schuldig te voelen dat je een training overslaat. Je sport is leuk, maar er zijn nog zoveel andere leuke dingen. Waar krijg jij nog meer energie van behalve sport?

Maak de komende weken extra plezier. Geniet van je tijd met familie en gezin. Doe leuke dingen met vrienden. Herstel (online) het contact met verwaarloosde relaties, mensen die je al een tijd niet hebt gesproken. Je hebt nu veel meer tijd voor quality time. Dit geeft een boost aan energie. Als je dan na Corona weer mag trainen, zul je merken dat je er ook weer extra zin in hebt. Zelfs de meest saaie trainingen maken je weer blij.

3. Batterij Denkkracht

Met een zware blessure word je gedwongen om niet te trainen. Twijfels over herstel en zelfverwijt kosten cognitieve energie. Bij het Corona virus zit je ook thuis, maar het grote verschil is dat je jezelf niets kwalijk kunt nemen. En… ook je tegenstanders zitten gedwongen thuis. Corona biedt jou mentale rust, doordat je de 24/7 presteerfocus mag loslaten.

Alle tijd nu om je denkbatterij op te laden. Even een paar weken uit de ´sport bubbel´ stappen doet wonderen. Doorbreek de sleur van slapen-school/werk-trainen-eten-slapen. Even de aandacht richten op andere dingen, die ´normale´ mensen ook doen. Prikkel je geest eens op een andere manier. Lees een boek, volg een online cursus, inspireer jezelf en groei.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

Met respect voor alle mensen die op dit moment getroffen zijn door het virus, draai de Corona-periode om in je voordeel. Boost your batteries. Een NL sportpsycholoog bij jou in de buurt helpt jou graag verder. Je kunt ook eerst gratis de Drie Batterijen® test online invullen of de Drie Batterijen® app op je telefoon installeren (Android of iPhone).

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.