Een extra boost zelfvertrouwen #47

Door Maryline, geplaatst op 14-12-2020
Een extra boost zelfvertrouwen #47

Binnen onze samenleving is zelfvertrouwen een bekend maar ook een breed begrip, met uiteenlopende definities. De één spreekt over onverstoorbaarheid, de ander over zelfliefde. Voor de één betekent het een positieve mening hebben over jezelf, voor de ander is het volledige zelfacceptatie. Zelfvertrouwen heeft dan ook meerdere ingrediënten. Deze blog geeft aandacht aan het meest bekende onderdeel van zelfvertrouwen: vertrouwen in je eigen kunnen, je eigen vaardigheden. Het geloof dat datgene wat je op een bepaald moment wil doen, je gaat lukken. Wat kun je doen om dat vertrouwen te versterken?

Door: NL sportpsycholoog Maryline Lapaire

Zelfvertrouwen door succes in het verleden

De meest voor de hand liggende reden voor zelfvertrouwen is je succes in het verleden. Hoe vaker je hebt ervaren dat je iets kunt, hoe meer je erop vertrouwt dat dit je in de toekomst ook gaat lukken. Ervaring opdoen dus. Maar sommige dingen hebben we nog niet eerder gedaan. Of we hebben bepaalde dingen al wel gedaan, maar dan komt er iets nieuws bij kijken. Meer publiek, of een tegenstander van een hoger niveau. En nieuwe dingen kunnen daardoor spannend zijn en twijfel oproepen. Wat als het me niet lukt? Kan ik dit überhaupt wel? Niet iedereen denkt zoals Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Je kunt – naast het opdoen van relevante ervaring – ook nog andere manieren gebruiken om je zelfvertrouwen op het moment suprême een extra boost te geven.

 


reclame

Start opleiding Mentale Trainer Coach 2021!

Opleiding Mentale Trainer Coach NL sportpsycholoog

Ontvang vrijblijvend de informatiebrochure!


Self-distancing voor meer zelfvertrouwen

Een methode die je zou kunnen helpen op momenten dat je graag met zelfvertrouwen voor de dag komt, is self-distancing. Dat betekent in het kort dat je op belangrijke prestatiemomenten mentaal even afstand neemt van jezelf. Je neemt in feite een stap terug van jezelf en je emoties. Dat zorgt ervoor dat je de situatie wat rationeler kunt bekijken. Dit doe je door niet vanuit je eigen ogen kijken, bijvoorbeeld met behulp van een helikopterview. Je ziet jezelf als het ware van bovenaf en kunt jezelf observeren. Door het nemen van die afstand, ontstaat er meer controle over jezelf. Je wordt dan minder overrompeld door de negatieve emoties die je op spannende momenten kunt voelen (zoals prestatieangst, onzekerheid, verlamming).

Je laat je niet opslokken door alles wat je voelt, hoort en ziet, maar je stelt jezelf in staat om het grotere plaatje te blijven zien. Zo kun je je doel voor ogen houden en laat je je niet afleiden door de omstandigheden waar je mee te maken hebt. Dat stimuleert je doorzettingsvermogen en geeft meer zelfvertrouwen. Je kunt je voorstellen dat doorzettingsvermogen en het gevoel van zelfvertrouwen een positieve invloed hebben op de prestatie zelf.

Een concreet hulpmiddel hierbij is jezelf niet vanuit de eerste persoon (ik) toe te spreken, maar juist alsof je het tegen iemand anders hebt (jij/hij/zij/hen). Je spreekt jezelf dus niet toe met: “Kom op, ik zet nu door!” of met “Ik ga ervoor, ik kan het.” In plaats daarvan zeg je: “Maryline, je zet nu door!” of “Je kunt het, ga ervoor.” Door die kleine verschuiving in je zelfspraak creëer je wat meer afstand (self-distancing). Onderzoek heeft laten zien dat jezelf toespreken vanuit de eerste persoon ervoor zorgt dat je iets stressvols eerder interpreteert als een bedreiging. Jezelf toespreken alsof je tegen iemand anders praat, zorgt er daarentegen voor dat je een stressvolle situatie eerder ziet als een uitdaging. Dat verschil – iets zien als een uitdaging in plaats van een bedreiging – zorgt voor een positievere benadering van de situatie en dat leidt vaker tot betere prestaties.

Een alter ego

Je kunt deze self-distancing ook nog een stapje verder laten gaan, door een alter ego aan te nemen. Een bekend voorbeeld hiervan is Beyoncé / Sasha Fierce. Beyoncé heeft uitgelegd dat zij de Sasha Fierce in zichzelf naar boven haalt op het moment dat ze een (vaak gigantisch) optreden gaat doen en ze daar zenuwachtig voor is. De transformatie naar haar alter ego brengt een ander postuur met zich mee, en een andere manier van lopen en van praten. Het zorgt voor een krachtigere uitstraling en die helpt haar in haar zelfvertrouwen.

Je laat je in feite inspireren door een kant van jezelf die niet altijd overheerst, maar zeker wel ergens binnen jou aanwezig is. Om die eigenschappen aan te kunnen spreken, kan een alter ego dus helpen op spannende, stressvolle of uitdagende momenten. “Wat zou … (vul hier een inspirerend alter ego in) nu doen?” Ook deze vorm van self-distancing lijkt te helpen tegen zenuwen en heeft een positieve invloed op je productiviteit, volgens onderzoek.

Oplaadtip NL sportpsycholoog

De oplaadtip van NLsportpsycholoog is dus als volgt. Blijf vooral relevante ervaringen opdoen. Hierdoor bewijs je keer op keer aan jezelf dat je nieuwe, spannende, uitdagende dingen aankunt en daardoor groeit je zelfvertrouwen. Kun je wel een extra boost gebruiken? Spreek jezelf toe op dezelfde manier als dat je iemand anders zou aanmoedigen. Of haal je dappere kant naar boven door je alter ego even het voortouw te laten nemen. Met dat extra zetje kun je ervaringen blijven opdoen en blijft het vertrouwen in je eigen kunnen stijgen!

Wil je weten hoe jij er voor staat? Doe gratis en vrijblijvend de Drie Batterijen® test of installeer de app. Misschien meer leren over ´zelfvertrouwen´…  in het voorjaar van 2021 start onze opleiding Mentale Trainer Coach & Licentie [1].

[1] Deze gecertificeerde opleiding is speciaal ontwikkeld voor professionals die zich bezig houden met persoonlijke ontwikkeling, prestatieverbetering en gezondheid. Zoals performance consultants, vitaliteitsadviseurs, HR-specialisten, sport- en personal trainers, fitness instructeurs, (leefstijl-)coaches, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten en meer. Je ontvangt praktische handvatten om mentale vaardigheden toe te passen in de sport en op het werk.

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.