Wanneer naar een sportpsycholoog?10 redenen!

Wanneer naar een sportpsycholoog?10 redenen!

Veel sporters en coaches hebben een verkeerd beeld van een sportpsycholoog. Onterecht denken zij dat sportpsychologen er alleen zijn voor topsporters. Of dat je pas naar een sportpsycholoog gaat als je een mentaal probleem hebt. Soms heerst er nog een taboe en wordt een bezoek aan de sportpsycholoog gezien als een zwakte. Gelukkig zien steeds meer sporters in dat presteren en persoonlijke groei niet alleen afhankelijk zijn van techniek, tactiek en lichamelijke conditie, maar voor een heel groot deel wordt bepaald door de mindset.

Door: NL sportpsycholoog Jan Sleijfer 

Te laat naar een sportpsycholoog

Met andere woorden: ´Train niet alleen je spieren, maar ook je geest´. Schakel vroegtijdig een sportpsycholoog in, zoals je ook gebruik kunt maken van een kracht- en conditietrainer, techniektrainer, voedingsdeskundige of fysiotherapeut. Dus vooral niet wachten tot de prestaties uitblijven of goede prestaties tijdens de training niet tot uiting komen tijdens de wedstrijd.

Op tijd naar een sportpsycholoog

Iedere sporter ervaart namelijk emoties en gedachten. Positief, bijvoorbeeld bij succes en winnen. En negatief, bijvoorbeeld bij tegenslag, blessures en verlies. Het is niet altijd eenvoudig om hier zelf goed om te gaan. Zeker niet met wisselende reacties uit je omgeving en commentaar op social media.

Meer redenen om naar een sportpsycholoog te gaan

In goede en slechte tijden is het daarom altijd fijn om met een sportpsycholoog te praten. Ontdek samen waar jij kunt groeien en wacht dus niet totdat je ´in de knoop komt te zitten´. Mentale training is onmisbaar op weg naar de top. Genoeg redenen om vroegtijdig naar de sportpsycholoog te gaan, bijvoorbeeld:

   • Een onafhankelijk expert om vertrouwelijk mee te praten
   • Je zelfvertrouwen versterken
   • Beter leren omgaan met tegenslag en kritiek
   • Plezier terugvinden in het sporten
   • Mentaal herstellen tijdens en na een blessure
   • Je zenuwen de baas blijven
   • Emoties beter leren beheersen
   • Een goede sportouder worden en blijven
   • Je sterke en zwakke kanten leren kennen
   • De beste versie van jezelf willen worden

 

Kortom, net als bij de tandarts. Stel het inschakelen van een sportpsycholoog niet te lang uit. Mentale training is zeker niet alleen voor topsporters. Ook jonge sporters of talenten doen er verstandig aan mentale vaardigheden te trainen. Jong geleerd is oud gedaan. Trek je niets aan wat anderen er van vinden. Na een succesvolle carrière leg je uit dat je niet allen hard hebt getraind, maar voor (mentaal) slim getraind.

Meer weten? Luister naar de Podcast ´Naar de sportpsycholoog´ of neem contact op met een NLsportpsycholoog bij jou in de buurt. Leestip: bestel het boek Mindboxing – het gevecht tussen je oren van NLsportpsycholoog Jan Sleijfer. Ook verkrijgbaar als Engelstalig eBook

Wat klanten zeggen

Fleur Stoit voetbal sportpsycholoog PSV

“Ik heb heel veel hulp gehad aan Manuel. Hij heeft mij 3 jaar lang geholpen bij het verbeteren van mijn sportprestaties mentaal, maar ook dingen in het dagelijks leven. Ik sta veel sterker in mijn schoenen en raad elke topsporter aan om met een sportpsycholoog te praten.”

- Fleur Stoit PSV

In de zomer kampte ik erg met prestatiedruk voor wedstrijden, waardoor ik vaak verstijfde op de mat. Ook legde ik mezelf buiten karate veel overbodige druk op en zat ik mentaal niet lekker in mijn vel. Voor deze problemen was ik naar NL sportpsycholoog gegaan en ontmoette ik daar Jan Sleijfer. Samen met Jan ging ik een 100 dagen traject in, waarin ik elke week een sessie met hem had.

Hier leerde ik hoe ik mijn drie batterijen moest opladen om zo de beste prestaties te leveren onder de prettigste omstandigheden voor mezelf. De drie batterijen zijn denkkracht, gevoelskracht en lichaamskracht. Door zelf aan te kunnen voelen welke batterij weinig energie heeft en te weten hoe ik deze het beste kan opladen, begon ik mezelf weer in balans te krijgen.

Aan het eind van het traject kreeg ik dit poppetje van Jan als geluksbrenger. Het merkwaardige poppetje heeft missende pupillen met een bijzondere gedachtegang erachter. De bedoeling is dat je een doel aan het poppetje koppelt en één pupil inkleurt. Wanneer je dit doel hebt bereikt, mag je de andere pupil inkleuren en is het poppetje compleet. Daarnaast is het beeldje hol van binnen en staat het op een klein verhoogd laagje. Hierdoor kan het poppetje balanceren en valt het niet om als je het een tik geeft. Dit staat symbolisch voor het traject dat je doorloopt om je doel te bereiken.

Voor mij was het doel om met minder opgelegde druk te vechten en te leven. Voor elke wedstrijd hield ik dit beeldje altijd even vast en affirmeerde ik bepaalde mantra’s in mijn hoofd die mij tot rust brachten.

- Karateka Elisa Lie Kam Ping

Onze zoon stelt doelen en gaat beter om met teleurstellingen.

Volgens mij begrijpt hij dat er bij iedereen wel eens iets gebeurt in de sport wat "niet eerlijk" is. Dus traject geslaagd!

- Moeder van survivalrunner, 16 jaar

Hele prettige ervaring gehad in het werken met Wendy!

De aanpak is heel persoonlijk ingericht en de oefeningen die wij gedaan hebben zijn in de praktijk heel goed toe te passen.

- Voetballer, 22 jaar