#5 Tegenslag: een kans om achterstand om te buigen naar een voorsprong

Door Yannick, geplaatst op 28-05-2019
#5 Tegenslag: een kans om achterstand om te buigen naar een voorsprong

Tom Dumoulin moest onlangs na 4 etappes de Giro d’Italia al verlaten. Een val, veroorzaakt door een andere renner, maakte dat zijn droomdoel om de Giro nogmaals te winnen uiteenspatte. Een enorme tegenslag. Hoe ga je daar eigenlijk mee om? Kun je een tegenslag gebruiken om beter te worden? 

Geen enkele sporter, hoe succesvol, getalenteerd of gelukkig deze ook lijkt te zijn, ervaart een soepele ontwikkeling gedurende zijn of haar hele carrière. Sommige tegenslagen lijken erger dan die van andere sporters, maar als je succesvol wilt zijn moet je leren hoe je tegenslag kunt overwinnen. Kortom: in de sport is het omgaan met tegenslag cruciaal voor succes op lange termijn. Onderzoek in verschillende sporten suggereert dat degenen die veerkrachtig omgaan met tegenslag eerder de door hun gestelde doelen bereiken. Bovendien laat onderzoek zien dat sporters op de lange termijn profiteren van het overwinnen van tegenslagen tijdens hun carrière, met name door het bevorderen van veerkracht bij toekomstige tegenslagen.

Persoonlijke groei

Het ervaren van tegenslag kan een gunstig effect hebben op persoonlijke groei en ontwikkeling. Zo gaven 10 Olympische goudenmedaillewinnaars aan dat zij een aantal tegenslagen hebben ervaren, zowel binnen als buiten de sport, waarvan zij dachten dat ze essentieel waren voor het winnen van hun gouden medailles. Onder deze tegenslagen vielen herhaaldelijke niet geselecteerd worden, aanzienlijk onderpresteren (‘falen’), ernstige blessures, politieke onrust en de dood van een dierbare.

De sporters beschreven de belangrijke rol die deze ervaringen hebben gespeeld in hun psychologische en prestatieve ontwikkeling. De door de sporters genoemde tegenslagen leidden aanvankelijk tot een trauma waarbij zij zich herinnerden dat ze overstuur en boos waren. Maar in plaats van destructief en negatief gedrag op te wekken bleken deze intense, negatieve emoties de motivatie en toewijding te hebben aangewakkerd.

Mindset

Het ervaren van tegenslag is onontkoombaar op weg naar de top. Hoe je hier als sporter mee omgaat, bepaalt wie je bent en waar je voor staat, als mede het effect van tegenslag op de lange termijn. Zolang je van tegenslag kunt leren, kom je er alleen maar beter uit. De juiste mindset is hierbij belangrijk. Mentale vaardigheden die belangrijk zijn om iets positiefs uit tegenslagen te halen zijn: zelfdiscipline, focus op controleerbare dingen, doorzettingsvermogen en het vermogen om succes op de lange termijn te zien. Ook sociale steun vanuit mensen in de omgeving van de sporters kan een belangrijke rol spelen. Je doet het niet alleen!

Sporters die tegenslag ervaren kunnen, met de juiste begeleiding, profiteren van potentiële ontwikkelingskansen als hier zorgvuldig en doelbewust mee om wordt gegaan. In termen van de Drie Batterijen© betekent dit dat deze ‘duurzamer’ worden: dankzij tegenslag worden je batterijen sterker tegen potentiële leegtrekkers! Concrete oplaadtips bij tegenslag zijn dus: focus op controleerbare dingen en zoek steun in je sociale omgeving. En onthoudt wat de filosoof Nietzsche zei: ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’.

#boostyourbatteries #denkkracht #tegenslag #persoonlijkegroei #mindset

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.