Ireen Wüst piekt op bijzonder moment #2

Door Wendy, geplaatst op 15-04-2019
Ireen Wüst piekt op bijzonder moment #2

Als fanatieke sportliefhebber heb ik afgelopen winter weer veel uurtjes gestopt in het volgen van het schaatsen. Hoewel het niet eens een Olympisch seizoen was, is er van alles voorbij gekomen wat mij aan het denken heeft gezet. Wereldrecords, falen onder druk, een onrustige thuissituatie, het is allemaal de revue gepasseerd. Er is echter één moment dat mij het meest is bijgebleven. Ireen Wust piekt namelijk op een bijzondere manier. Aan de hand van de methode van NL sportpsycholoog leg ik jullie graag uit waarom ik deze overwinning vanuit mentaal opzicht zo bijzonder vind.

Door NL sportpsycholoog Wendy Post

Ireen Wüst piekt met 4e wereldtitel

Het bijzondere moment waar ik het over wil hebben is de wereldtitel van Ireen Wüst op de 1500 meter begin februari. Een maand ervoor was haar vriendin Paulien van Deutekom op 34- jarige leeftijd overleden. Wüst was gedurende deze race voor haar vierde wereldtitel in staat om boven zichzelf uit te stijgen. Een baanrecord in Inzell bezorgde op dat moment deze succesvolste Nederlandse Olympiër de mooiste overwinning uit haar fenomenale carrière. Vlak na de race zei ze: ‘Ik hoopte op iets speciaals en dat kwam er. Ongekend. Ze heeft me een beetje geholpen, denk ik.’ Wat bracht Wüst dat ze op die plek op dat moment zo kon pieken?

Schaatsen en drie batterijen opladen

Aan de hand van de Drie Batterijen® Methode laat NL sportpsycholoog zien dat het niet altijd zin heeft om harder te trainen voor het neerzetten van een optimale prestatie. Denkkracht, gevoelskracht en lichaamskracht geven iemand de energie om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Denkkracht is de kracht van je gedachten. Bijvoorbeeld wat je tegen jezelf zegt en hoe gefocust je bent op bepaalde momenten. De tweede batterij betreft gevoelskracht. Gevoelskracht gaat over motivatie, plezier en verbondenheid in alles wat je doet. De lichaamskrachtbatterij is de fysieke kracht die je nodig hebt om de training of wedstrijd aan te gaan. Deze batterijen beïnvloeden elkaar en dragen bij aan het neerzetten van een prestatie.

Terug naar Ireen Wüst en haar piekmoment. Hoewel deze race tegen het einde van het seizoen was, beschikte Wüst nog over een goed genoeg gevulde lichaamskrachtbatterij. Daarnaast kon ze ondanks deze moeilijke periode toch haar focus blijven behouden. En was ze ondanks intense zenuwen in staat om haar gedachte onder controle te houden. Dit resulteerde eveneens in een goedgevulde denkkrachtbatterij.

Gevoelskracht leidt tot piekmoment Ireen Wüst

Desalniettemin ben ik als NL sportpsycholoog van mening dat deze prestatie vooral te danken was aan een bomvolle gevoelsbatterij. Dat Wüst gemotiveerder was dan ooit blijkt wel uit de uitspraak die ze deed vlak na haar race: “Ik wilde deze zó graag winnen voor Paulien.” Hoe geëmotioneerd ze op dat moment was, liet zien dat deze fantastische sportvrouw ook maar gewoon een mens was. Daarnaast voelde Wüst verbondenheid met Paulien door haar aanwezige vriendinnengroep. Mensen die om haar geven en waar zij om geeft, waren zowel fysiek als geestelijk aanwezig. De steun die ze hieruit haalde, hielp haar in het pieken op het juiste moment. In 13 jaar schaatsen op het allerhoogste niveau, waarin ze bijna elke prijs een keer gewonnen heeft, was deze medaille vanwege de betekenis erachter haar mooiste. De gevoelsbatterij was haar sleutel tot succes.

Oplaadtip van NL sportpsycholoog

De gevoelsbatterij is voor veel mensen misschien het minst grijpbaar. Daarom wil ik jullie als NL sportpsycholoog toch graag het volgende meegeven: verzamel naast het fysiek trainen en het zoeken naar de juiste focus, de juiste mensen om je heen. Zorg dat je omringt bent door mensen die het beste uit jou kunnen halen, steunen in goede en slechte tijden en positieve energie kunnen geven. Boost your batteries

Binnen 24u contact in heel NL!

Download de drie batterijen app

In 100 dagen naar jouw droomdoel met de Drie Batterijen Methode® app op jouw mobiele telefoon.